Frisk liksom

Årets krafttak mot kreft vies de som har vært så heldige å overleve. De vi tenker på som heldige. De lever jo. De har overlevd det vi alle frykter. Kreft med stor K. Noe av det skumleste spøkelset man kan få på besøk i kroppen. Eller i familien. Heldigvis er kreftforskningen i 2018 kommet så langt at mange blir friske. Eller kan leve lenge.

Det folk flest ikke tenker på er hvor høy prisen for overlevelse kan være. 

 

Foto: Kristian T Bollæren

Hun kjemper en daglig kamp mot en ubeskrivelig tretthet, hun som er kvitt brystkreften og bare burde være takknemlig over livet. Takknemlig over å ha overlevd. Og det er hun sikkert. Takknemlig altså. Men prisen for overlevelse er å bli en annen utgave av seg selv. Det setter jo livet i perspektiv, det å bli alvorlig syk og så frisk igjen. Hun er takknemlig for dagene. Hun ser på hver soloppgang på en annen måte enn før. Hun setter større pris på de rundt seg enn hun gjorde. Hun tar ikke lenger alt som en selvfølge. Hun vil så gjerne være det overskuddsmennesket hun pleide å være. Den som orket å jobbe litt mer enn de fleste. Og i tillegg være litt mer mamma og bestemor enn de fleste. Nå er hun 50 eller kanskje også 80% av den hun var. Og sånn vil kanskje resten av livet bli. 

Han sliter en kamp med hver matbit. Han som elsket god mat og nye smaksopplevelser. Han som elsket å eksperimentere på kjøkkenet. Det var identiteten hans. God til å lage mat. Etter nær 40 strålebehandlinger mot munn og svelg er ikke hverken spyttproduksjon eller smaksløker det de var. Smaksopplevelsene er ikke i nærheten av hva de var, og motivasjonen til å stå over grytene er borte. Han gjør det likevel. Fordi det er den forventningen omgivelsene fortsatt har til han som alltid stelte i stand herremåltider til hele familien. Han burde jo være takknemlig. Han er jo frisk. Han føler seg utakknemlig når takknemligheten over å være frisk synker litt i takt med at hverdagen kommer tilbake, omgivelsene glemmer sykdommen og hva den har gjort med ham. Livet byr på mye godt. Heldigvis nok godt til å veie opp for det kjipe. Likevel er det der. For alltid. Og det er dager hvor det føles ekstra kjipt. 

Hun ser seg selv i speilet. Kroppen er ikke det den var. Hun har en form for bryster, men de er ikke like følsomme som de var, og hun har egentlig ikke lyst til at noen skal se på dem eller ta på dem. De er ikke hennes. Skal hun gjøre noe fysisk må hun bære en kompresjonsstrømpe på armen. Lekker er den ikke, og den vitner om det hun har gjennomgått. Brystkreftpasient som har fått fjernet samtlige lymfeknuter i den ene armen. Hun må ta hensyn. Være forsiktig. Ikke overanstrenge armen. Den evige frykten for tømmerstokkarm. Besøk hos fysioterapeuten for lymfredrenasje både titt og ofte. 

De sitter der, ekteparet. Hun sitter i armkroken hans, han er glad for at han fortsatt har en armkrok å by på, men det er også det eneste nå. Han har fjernet prostata, har gjennomgått strålebehandling og cellegift. Han var heldig og ble frisk. Men han er ikke lenger mann. Han har ikke evnen til å gi kvinnen det han som mann så gjerne skulle gitt henne. Kirurgene viste ingen nåde med nervevevet, og han har ikke lenger evnen til å få ereksjon. Nærheten må bli på andre måter enn før. Og de to som satte så pris på det gode naturen hadde å by på. 

Hun er i samme situasjon som ham over her. Underlivskreften og massive strålebehandlinger gjør det smertefullt og nærmest umulig for henne å gi sin kjære det hun så gjerne skulle gitt. Det er prisen for overlevelse. Hun bekymrer seg for om han fortsatt vil ha henne. Om hun er kvinne nok for ham. Om han virkelig forstår at hennes avvisning på dette området ikke handler om lyst, eller mangel på lyst. Men rett og slett på fysiske hinder som gjør det til en umulighet for henne. 

Den unge damen var heldigere enn Thea Steen. Hun ble frisk av livmorshalskreft. Hun har ny kjæreste og livet smiler. Men vil han bli ved hennes side livet ut, når hun aldri kan bære frem barnet hans? Hun har ikke lenger livmor eller eggstokker. De røyk med i kreftbehandlingen. Der og da føltes det som en akseptabel pris for livet. Men når hun nå har tatt tilbake livet føles prisen hun ga for livet mye høyere enn da alt som gjaldt var overlevelse. 

Jeg kan liste opp metervis med eksempler og tragiske historier. Det er enormt mange av dem. Og flere skal det bli i takt med at stadig mer avansert kreftbehandling gir økt overlevelse. 

Det er flott at fokuset i årets krafttak mot kreft handler om nettopp prisen for overlevelse. At disse historiene kommer frem i dagslys. At vi også er oppmerksomme på hva alle de heldige kreftoverleverne lever med av ettervirkninger. Og hva det gjør med den enkeltes sinn og det enkelte liv. For det er sånn at en av tre som overlever kreft, lever med senskader av kreftbehandling. Det er ikke alltid det synes på utsiden. På utsiden av klærne. På utsiden av en kropp. Men på innsiden vil det alltid være der. I aller høyeste grad. 

Utløpsdatoer..

Jeg har akkurat levert en skoleoppgave. Det er like deilig hver gang – når innleveringsfristen er over og det ikke er noen vei tilbake. På dette studiet har jeg vært flinkere med å være i rute enn under grunnutdanninga, hvor det meste ble gjort i tolvte time. Og jeg har i grunn vært veldig fornøyd med følelsen av å levere inn noe i god tid før fristen, selv om jeg aldri slapper heeelt av før vi er ved point of no return, når datoen og klokkeslettet for innlevering er passert og det ikke er mulig å trekke oppgaven. Men denne gangen har travelt program og mye jobbing gjort at jeg er tilbake til gode, gamle siste liten. Heldigvis jobber jeg godt under press. 

Jeg har en eller annen fiks idé; jeg må liksom se på utløpsdatoen på melkekartongen. Av og til stresser den meg; f.eks hvis deadlinen på en skoleoppgave er så nær at melka går ut på dato den dagen den skal leveres inn. Andre ganger så gleder jeg meg; når utløpsdatoen på melka er på eller over datoen for noe jeg ser frem til. 

Snodig greie. Tvangstanke, tenker du kanskje? Vi har alle vårt. Dagens melkekartong har utløpsdato på lønningsdag. 12. hver måned er vel en dato mange kommuneansatte ser frem til. Spesielt de av oss som har jobba mer overtid enn fornuftig og sunt er den siste måneden. Mange kan sikkert tenke at siden melk ikke holder i årevis så er det god trøst i at neste lønning kommer før melka er sur. 

Andre ganger kan utløpsdatoen være over et månedskifte. Oi – er det snart april vil vi snart tenke. Utløpsdato i påsken, selvom jeg skal jobbe hele skapte påsken og i grunn ikke trenger å tenke så mye over at det er påske. Når utløpsdatoen plutselig er over julaften så blir jeg stressa for alle julegavene jeg ikke har fått kjøpt enda, også blir jeg litt sånn; jaja, når denne melka går ut, da er hele moroa over da. 

Heldigvis kan også utløpsdatoer være noe jeg gleder meg til; julaften, bursdag, en eller annen hyggelig happening eller dato for sensurfrist på en eksamen. 

Såh.. Sorry folkens. Kanskje noen av dere aldri mer får det samme forholdet til melkekartonger og best før datoer?

Da er det vi må huske på det nye; best før, men ikke dårlig etter… Lurer på om det argumentet holder for innlevering av neste skoleoppgave..?